생리장해/생리장해

X207_물포도(Late bunch stem necrosis)

은기원 2010. 5. 24. 12:11

Waterberry(Late bunch stem necrosis)

 

[[[ 이 글은 논문 초록만 공개되어 있음.]]]

 

북 Virginia에서 Cabernet Sauvignon에 대해 특정한 양분과 Bunch Stem Necrosis (BSN, 방고증상)간의 관계를 조사하기 위해 두 포도원에서 3년에 걸쳐 현장 시험이 이루어졌다. N, Mg, Ca가 각각 또는 조합되어서 시비되었다. Winchester포도원에서 1996년 생육기 동안, 시비를 하지 않은(대조구) 개화기 엽병 및 변색기 과축의 질소 함량은 각각 0.80%, 1.16%였다. 상응하는 대조구의 BSN 발생은 수확기때 41%였다. 112 kg/ha 실제 질소의 생육기 분산 시비는 질소를 시비한 곳에서 개화기 엽병 및 변색기 과축의 질소 농도를 각각 1.85%, 1.82%로 증가시켰다. 수확기 상응하는 BSN 발생은 14%로 줄었다. BSN증상은 1997년 동안에는 나타나지 않았지만 그러나, 대조구를 포함하는 모든 처리한 곳에서 1997년에는 질소 농도가 증가되었다. 1998년의 질소 시비는 개화기 엽병 및 변색기 과축 질소 농도 각각 1.18%, 1.34%와 연관이 되어졌다. 수확기 상응하는 BSN은 3%로 줄은 반면, 질소가 시비되지 않은 곳은 17%-23%였다. Mg와 Ca는 최소(1997) 또는 BSN발생에 영향이 없었다. 수관밀도, 전정무게, 수확량 그리고 과일의 화학조성의 측정에서는 BSN 발생과 관련한 질소상태의 개선 영향이 조직의 N 농도 증가와 직접적으로 관련되어 있으며, 수세의 촉진 또는 과일 성숙율에 대한 간접적인 영향은 없었다. 두 번째 포도원의 BSN의 낮은 발생은 이 장소에서 BSN발생 이전에 대한 확실한 설명이 되지 않았다. 조직은 낮은 질소 함량이 BSN의 한 가지 원인이며, 포도원에 영향을 미치는 인자에 대해서 개별적으로 조사가 되어져야 한다는 것이 우리의 결론이다.

[X207]AJEV

 

원문

Reduction of Bunch Stem Necrosis of Cabernet Sauvignon by Increased Tissue Nitrogen Concentration

Eric R. Capps 1 and Tony K. Wolf 1

1 AHS Agricultural Research and Extension Center, Virginia Tech, 595 Laurel Grove Rd., Winchester, VA 22602

vitis@vt.edu

 

Field experiments were conducted over three years at two vineyards in northern Virginia to examine relationships between specific nutrients and the incidence of bunch stem necrosis (BSN) of Cabernet Sauvignon. Nitrogen, magnesium, and calcium were applied alone or in combination. only one of the vineyards (Winchester) showed appreciable BSN incidence during the study period. During the 1996 season at Winchester vineyard, bloom-time leaf petiole and veraison rachis nitrogen concentration of unfertilized (control) vines were 0.80% and 1.16%, respectively. The corresponding control BSN incidence was 41% at harvest time. Seasonally split application of nitrogen fertilizer at 112 kg/ha actual nitrogen increased bloom-time leaf petiole and veraison cluster stem nitrogen concentration to 1.85% and 1.82%, respectively, in the nitrogen plots. The corresponding BSN incidence was reduced to 14% at harvest time. BSN symptoms were not as pronounced during the 1997 season; however, all treatments, including the control plots had elevated tissue nitrogen levels in 1997. Application of nitrogen fertilizer in 1998 was associated with bloom-time leaf petiole and veraison rachis nitrogen concentrations of 1.18% and 1.34%, respectively. Corresponding BSN was reduced to 3% at harvest time, versus 17% to 23% in treatments that did not receive nitrogen. Magnesium and calcium had minimal (1997) or no impact on BSN incidence. Measures of canopy density, cane pruning weights, crop yield, and fruit chemistry suggest that the ameliorating effects of nitrogen on BSN incidence were directly related to increased tissue nitrogen concentration, and not an indirect effect of vigor stimulation or crop ripening rate. A low incidence of BSN at the second vineyard precluded a definitive explanation of prior BSN expression at that location. We conclude that low tissue [N] may be one cause of BSN, and that vineyards should be examined individually for contributing factors.

Key words: bunch stem necrosis, dessèchement de la rafle, fertilizer, grapevine, nitrogen, nutrient analysis, palo negro, shanking, stiellähme, waterberry

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