생리장해/생리장해

X210_물포도(Waterberry)

은기원 2010. 5. 24. 12:14

Waterberry

 

Table Grape Postharvest Quality Maintenance Guidelines, UCkac,  5 /10 Page 내용임.

 

물포도(Waterberry)는 과일의 성숙과 연관되어 있으며, 아주 흔히 변색기 직후에 나타나기 시작한다. 초기 증상은 작은 검정색 반점(1-2mm)가 지경 또는 과방 구조의 다른 부분에 나타난다. 이들 반점은 괴저성으로 되고, 표면에서 약간 들어가며 더 많은 부분으로 영향을 주며 확장한다. 영향을 받은 과립은 익을 때 물기가 많고, 연하며, 물렁물렁하다.

 

캘리포니아에서, 이 장해는 높은 질소 상태의 나무, 수관의 그늘, 또는 변색기 및 과일 성숙기 서늘한 날씨와 연관되어 있다. 과도한 질소 시비는 피한다. 물포도에 잘 걸리는 포도원에서 질소의 엽면시비는 반드시 피해야 한다. 수확 및 포장 동안 영향을 받은 과립을 잘라내는 것은 비록 노동력이 많이 들지만 흔한 관행이다.

 

Waterberry is associated with fruit ripening and most often begins to develop shortly after veraison (berry softening). The earliest symptom is the development of small (1-2 mm) dark spots on the cap stems (pedicles) and/or other parts of the cluster framework. These spots become necrotic, slightly sunken, and expand to affect more areas. The affected berries become watery, soft, and flabby when ripe.


In California, this disorder has been associated with a high nitrogen status vine, canopy shading, or cool weather during veraison and fruit ripening. Avoid over fertilization with nitrogen. Foliar nutrient sprays of nitrogen should be avoided in waterberry-prone vineyards. Trimming off affected berries during harvest and packing is a common practice, although labor intensive.

[X210]UCkac

Table Grape Postharvest Quality Maintenance Guidelines.pdf
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