양분관리/가리(K)

S110_002_가리의 일반적 사항

은기원 2009. 12. 27. 18:40

가리(Potassium)

 

가리는 탄소 동화 작용과 호흡 작용에 관여하며, 생장이 왕성한 부분인 생장점, 부름켜, 곁뿌리가 발생하는 조직, 과실 등에 많이 포함되어 있으며, 특히 과실에는 전체 무기물 함량의 30~60%가 있다. 가리는 동화 양분의 이행을 원활하게 하여 포도의 성숙을 촉진시키며 품질을 향상시킨다. 수체 조직에도 함유되어 꽃눈 분화를 좋게 하고, 새 가지와 잎의 조직을 튼튼하게 하여 병충해에 대한 저항력을 증가시킨다.

질소와 함께 식물이 많이 흡수하는 요소이나 가리의 생리작용은 아직 밝혀지지 않은 점이 많이 있다. 질소, 인이 식물체를 만들고 있는 구성성분으로서 중요한 기능을 하는 것에 비해서 가리는 식물체내에서 이온의 형태로 존재해서 탄수화물이나 단백질의 합성, 분해가 정상적으로 이루어지도록 원형질구조의 유지나 ㏗, 침투압조절 등의 작용을 해서 많은 생리작용에 관계하고 있다고 생각되어 진다. 또한 광합성을 촉진해서 줄기나 뿌리를 튼튼하게 하고 건조, 추위, 병해에 대한 저항력을 강하게 하는 작용도 있다.

이것이 결핍되면 엽은 암록색으로 되어서 생장이 정지되며 오래된 엽은 엽의 주변에 황색의 얼룩이 생기며 얼마 안 있어 갈색으로 되어 말라버린다. 뿌리의 신장도 나빠지고 과실도 비대하지 않게 된다.

종 류 비료의 종류
무기태 가리, 수용성 가리 염화가리, 황산가리, 질산가리, 탄산가리, 나뭇재
불용성 가리 회분의 일부
유기태 가리 식물재, 퇴비(수용성 및 속효성) 

낮은 ㏗에서는 부족되기 쉬우나 예외적으로 과일에는 가리 성분이 많아지며 이렇게 될 경우 불균형적이고 불안정한 포도주를 만든다.

포도나무는 비교적 가리에 대해서 많이 필요로 하며, 질소에 비해서 많은 가리가 과일을 통해서 포도원으로 부터 빠져나간다. 그러난, 가리 부족은 수년에 걸쳐 O.S.U에 의해 검사된 엽병 시료중 단지 4%에서만 나타났다.

이유는  많은 Oregon토양은 적정한 수준의 가리를 가지고 있으며, 가리는 유실에 의한 손실이 잘 일어나지 않으며, 부족 증상은 일반적으로 포도원의 일부에 한정되기 때문이다. 그러나 가리의 수준이 종종 표토에서 심토까지 상당히 감소한다. 이것은 관수하지 않는 포도원에서는 일시적인 부족에 이르게 할 수 있으며, 많은 량의 가리를 과일속에 축적하는 성숙기 동안에는 특히 그렇다. 너무 많이 수확하는 것 또한 과일 성숙기 동안 일시적인 가리부족이 되게 할 수 있다.

[S110_002] Oregon Univ.

 

Grapevines have a relatively high need for potassium (K), comparable to nitrogen, and much of the potassium is removed from the vineyard in the fruit. Potassium deficiencies, however, were only seen in 4% of the petiole samples tested by O.S.U. over a ten year period (Table 1). The reasons are that many Oregon soils have adequate levels of K, potassium is resistant to losses from leaching, and deficiencies are generally confined to small (less than 1 to 3 acres) areas in a vineyard. However, levels of K often decline considerably from the topsoil to subsoil layers. This can lead to temporary deficiencies in nonirrigated vineyards, particularly during the fruit ripening period when considerable K is accumulating in the fruit. Overcropping a vine also can lead to a temporary K deficiency during fruit ripening.

If a potassium deficiency appears, first try to determine the cause of the deficiency before deciding a course of action. The temporary deficiencies caused by drought or overcropping probably can be ignored if soil tests from the deficient area indicate that adequate K levels are present. If soil K levels are quite low, it may be due to an overabundance of calcium (Ca) or magnesium (Mg). These three elements compete for fixation sites on soil particles, and a large excess of any one element can cause reduced availability of one or both of the other elements. This situation is difficult to correct, requiring massive applications of K fertilizer to correct an excess Ca or Mg problem.

If potassium fertilization is warranted, potassium sulfate (0-0-51) is an effective fertilizer source. Because potassium is rapidly fixed by the soil, the quickest response can be achieved by applying the fertilizer in a single heavy application. Apply the fertilizer in a concentrated band to the root zone at a rate of 3-5 pounds per vine, in 6-8 inch furrows, 18-24 inches from the vine.

Avoid unnecessary applications of potassium. High K levels can lead to high K content in fruit and elevated must pH. Extremely high K levels may induce a magnesium deficiency. Remember, K deficiencies tend to be localized in relatively small areas; spot treat these areas, not the whole vineyard.

 

[S110]중 Potassium부분 전문

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